10 μύθοι σχετικά με τη μπίρα
Ξανθιά ή σκουρόχρωμη, παγωμένη ή μη, βαρελίσια ή εμφιαλωμένη, η μπίρα είναι η αγαπημένη συνήθεια πολλών. Καταναλώνεται γρήγορα, συνδυάζεται εύκολα και το κόστος της είναι πολύ προσιτό. Επομένως, δικαιωματικά κατέχει υψηλή θέση στις προτιμήσεις μας…
Μπορεί να την καταναλώνουμε ευχάριστα, σίγουρα όμως, υπάρχουν κι αρκετά πράγματα, που δεν γνωρίζουμε σχετικά με τη μπύρα ή ακόμα χειρότερα, που ακούσαμε κάποια στιγμή αλλά είναι μάλλον, παραπληροφόρηση.
Τελικά παχαίνει η μπίρα; Nα προτιμήσω μια εισαγόμενη ή μια «ντόπια» μπίρα; Αν και εσείς έχετε παρόμοιες απορίες, απλά διαβάστε τους 10 μύθους που καταρρίπτει το Mens Health…
Η μπίρα… κάνει «κοιλιά»
Είναι σίγουρο, ότι αν αδειάζετε κιβώτια με μπίρες χωρίς μέτρο, θα παχύνετε και σίγουρα, θα αντιμετωπίσετε προβλήματα με το έντερό σας. Η αλήθεια είναι, όπως προκύπτει και από γερμανική έρευνα, που πραγματοποιήθηκε σε 20.000 άτομα που καταναλώνουν μπίρα, ότι η «κοιλίτσα» οφείλεται περισσότερο σε λόγους γενετικής και λιγότερο στην υπερκατανάλωση της μπίρας. Οπότε, αν μέχρι σήμερα πιστεύατε ότι κάθε φορά που πίνετε μπίρα, προστίθενται στον οργανισμό σας πολλές θερμίδες, μπορείτε πλέον να αναθεωρήσετε άφοβα…
Η εισαγόμενη μπίρα είναι καλύτερη από την εγχώρια
Η μπίρα είναι το ποτό της εργατικής τάξης
Μπορεί να είναι από τα πιο διαδεδομένα και πιο φθηνά ποτά στον κόσμο, σίγουρα όμως, είναι πολύ παρεξηγημένη. Ανεπιτήδευτη, η μπίρα απευθύνεται σε όλους και είναι πιο φιλική από την λεπτεπίλεπτη γεύση του κρασιού. Σχεδόν οι πάντες καταναλώνουν πια μπίρα. Σύμφωνα δε με πρόσφατες μελέτες, όσο πιο εύπορος είναι κάποιος, τόσο μεγαλύτερη τάση έχει να καταναλώσει μπίρα.
Παρά το γεγονός αυτό, μερικοί εξακολουθούν να δείχνουν τον ίδιο «σνομπισμό» προς την ταπεινή μπίρα. Αυτό είναι κάπως υπερβολικό… αφού η μπίρα ταιριάζει με τα περισσότερα από τα γεύματα μας και μπορεί να είναι εξίσου «εκλεπτυσμένη» με το κρασί. Ανάλογα με την περίσταση επιλέξτε τη μπίρα που σας ταιριάζει καλύτερα. Βλέπετε αγώνα με την παρέα σας; Είστε διακοπές ή θέλετε να πιείτε κάτι δροσιστικό με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ; Η μπίρα είναι η ιδανική πρόταση σε κάθε περίπτωση…
Η μπίρα πρέπει να σερβίρεται με πάγο
Μη σας φαίνονται ιδιαίτερα υψηλές οι συγκεκριμένες θερμοκρασίες. Δεν υπάρχει άλλωστε λόγος να σερβίρονται περισσότερο κρύες. Μόνο αν υπάρχει κάποια δυσάρεστη γεύση που θα θέλαμε να επικαλυφθεί, ενδείκνυται να τις «παγώνουμε»! Σε κάθε περίπτωση πάντως, συντρέχουν και προσωπικοί παράγοντες κι έτσι όλα τα παραπάνω είναι μόνο γενικές συμβουλές…
Όσο πιο φρέσκια, τόσο καλύτερη…
Μην αφήνετε τα εντυπωσιακά διαφημιστικά μηνύματα να σας παρασύρουν! Μπίρες από την παραγωγή απευθείας στην κατανάλωση, δεν υπάρχουν. Για παράδειγμα, υπάρχουν ποικιλίες μπίρας που χρειάζονται ένα διάστημα ωρίμανσης περίπου έξι εβδομάδων, πριν τοποθετηθούν στα μπουκάλια τους. Υπάρχουν επίσης, πολλοί τύποι μπίρας, που απαιτούν ακόμα μεγαλύτερο διάστημα ωρίμανσης, μέχρι να αναπτυχθεί πλήρως η γεύση τους. Συγκεκριμένοι βρετανικοί ή βελγικοί τύποι μπίρας για παράδειγμα, λόγω των υπολειμμάτων μαγιάς που περιέχουν, χρειάζονται μια δεύτερη φάση ζύμωσης των συστατικών τους, μετά τη συσκευασία τους, κοντά στους τρεις μήνες. Επόμένως, φρέσκια μπίρα δεν υπάρχει, ενώ η ωρίμανση της κάθε μπίρας εξαρτάται από το είδος της.
Η μπίρα κάνει κακό στην υγεία μας
Οι διαφημίσεις μπίρας παρασύρουν τους ανήλικους
Παρά το γεγονός ότι συνεχείς μελέτες προσπαθούν να επισημάνουν τις αρνητικές συνέπειες από τη συνεχή διαφήμιση των αλκοολούχων ποτών, μέχρι σήμερα δεν υπήρξε καμιά απόδειξη της «αιτιώδους αυτής σχέση» ανάμεσα στη διαφήμιση και την κατανάλωση. Η έκθεση των ανηλίκων στο αλκοόλ λοιπόν, ίσως να μην πρέπει να αναζητηθεί μόνο, στην συνεχή έκθεση των παιδιών στα διαφημιστικά μηνύματα.
Η μαύρη μπίρα είναι πιο παχυντική
Οι περισσότεροι λάτρεις της μπίρας προτιμούν να διαλέγουν την πιο σκούρα εκδοχή της, αλλά ο λόγος είναι καθαρά ψυχολογικός. Δεν είναι άλλωστε, λίγες οι φορές, που μια μαύρη μπίρα μάλλον, αποδείχτηκε να έχει λιγότερες θερμίδες σε σύγκριση με την αγαπημένη μας ξανθιά. Το χρώμα της μπίρας ποικίλει ανάλογα με το πόσο ψημένη είναι η βύνη -το βασικό συστατικό της μπίρας- και σίγουρα δεν είναι αποτέλεσμα άλλων χρωματικών προσμίξεων. Οι θερμίδες στην μπίρα σχετίζονται περισσότερο με τον τρόπο, που γίνεται η ζύμωση και λιγότερο με το χρώμα της.
Κάτι τέτοιο δεν ισχύει… Οι γυναίκες ήταν άλλωστε εκείνες, που για μεγάλο χρονικό διάστημα παρασκεύαζαν τη μπίρα, που παλιότερα ήταν μια μορφή οικιακής απασχόλησης, παρόμοια με το ζύμωμα του ψωμιού. Όπως και να έχει πάντως, σε καμιά περίπτωση, η «αποστροφή» προς τη μπίρα δεν είναι θέμα φύλου, αλλά είναι περισσότερο θέμα «γεύσης». Τι σημαίνει αυτό; Όπως εξηγεί σχετική μελέτη του Πανεπιστημίου του Yale, το 25% των «καταναλωτών» δεν έχουν καθόλου ανεπτυγμένη την αίσθηση της γεύσης, το 50% έχουν κανονικά επίπεδα, ενώ μόλις το 25% έχουν μάλλον, κάποια υπερευαισθησία στη γεύση τους. Ανάλογα συνεπώς, με την ομάδα, στην οποία ανήκουμε, αλλάζουν και τα γούστα μας.
Αν δεν έχουμε καθόλου ανεπτυγμένη την αίσθηση της γεύσης, προτιμούμε τις πιο «δυνατές»-πικάντικες τροφές, σε αντίθεση με όσους έχουν ιδιαίτερα ανεπτυγμένη την αίσθηση της γεύσης, οι οποίοι προτιμούν περισσότερο «λεπτές» γεύσεις. Στην κατηγορία αυτή, ενδέχεται η πικρή γεύση της μπίρας να μην είναι καθόλου ανεκτή. Σπάνιο, αλλά μπορεί να συμβαίνει. Επειδή το μεγαλύτερο ποσοστό, όσων έχουν υπερανεπτυγμένη την αίσθηση της γεύσης είναι γυναίκες, ίσως για το λόγο αυτό, να θεωρούμε ότι τελικά, στις γυναίκες δεν πολυαρέσει η μπίρα. Απλώς παρουσιάζουμε τη λάθος αιτία…
Η «βαρελίσια» μπίρα είναι καλύτερη από την εμφιαλωμένη